Een koeltoren koelt door het verdampen van water, net zoals het menselijk lichaam wordt gekoeld doordat het zweet. Via dit principe kan zeer efficiënt warmte worden afgevoerd. Er bestaan verschillende koeltoren uitvoeringen. De passie van Varmeco is om in iedere situatie de meest optimale oplossing te kunnen bieden. 

Als hoofdmerk voert Varmeco Mita koeltorens. Mita begeeft zich al ruim 50 jaar op de koeltorenmarkt als leidend design- en productie bedrijf van koeltorens en koeltoren systemen. MITA ontwerpt en produceert in eigen fabrieken haar open- en gesloten koeltoren systemen. Daarnaast is er ook een interessante productlijn in adiabatische koelers en condensors.

Mita PME cooling tower

Koeltorens en koeltorens….

Welke types koeltorens zijn er, wat zijn de kenmerken en wanneer pas ik die toe.

Open koeltoren met axiaal ventilator

MITA-type:

PMS, PMD, PME-E, PMM

Capaciteit/Range:

20 kW tot 10 MW en meer

Omschrijving/Description:

De open koeltoren met axiaal ventilator is de basisvorm van de koeltoren. Het koelwater circuleert in een open systeem terug naar de koeltoren. Dit is een simpele en goedkope manier om koelwater te genereren. Het koelwater is zuurstofrijk. In verband met het open systeem zijn er hydraulische beperkingen in het ontwerp van het koelwatercircuit.  Relatief lage koelwater temperatuur mogelijk. Deze koeltorens zijn ontworpen en geschikt voor buitenopstelling.

PMS/D Serie Bedrijfsklare units in de range van ca.30 tot ca. 800 kW. Dit is een zelfdragend model geheel vervaardigd van glasvezel versterkt polyester voor jarenlang onderhoudsvrij bedrijf. Verkrijgbaar met diverse types fill waardoor ook geschikt voor licht verontreinigd water. Direct gedreven axiaal fan met volledig gesloten motor: hoge luchtopbrengst en laag geluid niveau en laag energie gebruik. Hoog rendement druppelvangers en aflopend bassin.
Brochure PMS/PMD

PME-E Serie Deze serie bedrijfsklare units heeft een capaciteitsrange van ca. 700 tot 3200 kW per unit. Leverbaar met en zonder bassin.Volbad verzinkt frame met kunststof sandwich panelen (22mm). Diverse types fill mogelijk waardoor ook bedrijf met redelijk vervuild water mogelijk is. Een mangat voor inspectie van de fill is standaard, ook leverbaar met makkelijk te verwijderen zijpaneel. Direct gedreven axiaal fan(s) met volledig gesloten motor: hoge luchtopbrengst en laag geluid niveau en laag energie gebruik. Hoog rendement druppelvangers en aflopend bassin.
Brochure PME serie

PMM serie Dit is een modellen range voor grotere installaties; van ca. 3 MW tot 14 MW in een enkele unit. Vanwege de grootte wordt dit model in modules geleverd die ter plaatse worden samengebouwd. De torens worden vervaardigd van corrosie-vast materiaal zoals polyester panelen, volbad gegalvaniseerd frame, geluidsarme en efficiënte axiaal ventilatoren. Keuze in diverse fills om ook vervuild water te kunnen koelen. Hoog rendement druppelvangers en aflopend bassin.
Brochure PMM

 

 

Open koeltoren met centrifugaal ventilator

MITA-type:

MCT, M-gel

Capaciteit/Range:

25 kW tot 1500 kW

Omschrijving/Description:

De open koeltoren met centrifugaal ventilator is in twee types verkrijgbaar:

MCT serie Dit model, uiteraard volledig corrosie bestendig, is bedoeld voor situaties waarbij lucht toe- en afvoer middels een kanalen systeem moet plaatsvinden. De toepassing van een centrifugaal ventilator maakt dit mogelijk. Uitstekend te gebruiken in situaties waarbij er buiten geen plaats is voor een koeltoren of luchtgekoelde condensor. Met dit model is het mogelijk om op zeer weinig binnenruimte toch veel koelvermogen te leveren. Door de opvallend lage luchthoeveelheid ten opzichte van een luchtgekoelde condensor is er slechts minimaal kanaalwerk nodig met relatief zeer kleine wanddoorvoeren. Een bijzonder efficiënte oplossing ook voor toepassing in b.v. parkeergarages.

Mgel serie Deze zeer compacte units zijn leverbaar in capaciteiten vanaf 30KW tot ca. 55 KW en zijn geheel vervaardigd uit FRP kunststof. Vooral bedoeld om de warmte van lokale koel- en vries units af te voeren. Te denken valt hier aan kleine batch vriezers, vriescellen en ijssalons. Door toepassing van een koeltoren wordt hier op warme dagen aanzienlijk meer vriesvermogen geleverd tegen lager energieverbruik. Een andere toepassing kan zijn bij sterilisatie units of laboratorium apparatuur. Hier wordt doorgaans kraanwater gebruikt voor koeling terwijl dit veel efficiënter kan met deze kleine koeltoren.

Brochure MCT Series

 

 

Gesloten koeltorens en verdampingcondensers

MITA-type:

MCC – koeler met gesloten circuit

MCE – verdampingscondensor

HBR – hybride koeler voor zowel droog als nat bedrijf

Capaciteit/Range:

80 kW tot 1700 kW

Omschrijving

Gesloten koeltorens worden gebruikt wanneer het niet mogelijk of wenselijk is dat het koeltorenwater direct in het koelwatercircuit naar de gebruikers komt. Dit kan zijn vanwege de kwaliteit van het water of omdat dit hydraulisch onmogelijk is. Een mogelijke oplossing is het toepassen van een extra warmtewisselaar. Deze kan buiten de koeltoren worden geplaatst of intern opgenomen in de constructie van de toren. Bij dit laatste spreken we van een gesloten koeltoren. Het water systeem aan de zijde van de afnemers is immers gesloten. Met een gesloten koeltoren is het tevens mogelijk om bijna elke vloeistof te koelen (dus naast water ook bijvoorbeeld thermische olie of een productie vloeistof). Ook is het mogelijk in deze toren een gas te condenseren, dat kan koude middel zijn (HFK, ammoniak of anders) of een (vent) gas in een productieproces. Het temperatuur niveau ligt circa vijf graden hoger dan bij de open koeltoren.
De Hybride uitvoering (HBR) heeft door de fincoils in de luchtinlaat ook de mogelijkheid als droge koeler te draaien in de winter en zodoende geen water te verbruiken.

Brochure MCC/MCE/HBR serie

 

 

Voor elke toepassing is er een koeltoren.

Elk model is leverbaar in “silent” en “super-silent” uitvoering

We leveren ook “specials” bijvoorbeeld vanwege afwijkende maten en uitvoering.

Alle uitvoeringen in overeenstemming met Eurovent en andere Europese regelgeving.

Capaciteits garantie van de torens conform CTI.

VARMECO systeem garantie.

Recent Nieuws